Werkgroep Ethiek en de gedragsregels


Met trots presenteert de werkgroep ethiek van Duthler Academy de gedragsregels voor de Functionaris voor Gegevensbescherming (FG). Vanaf het najaar van 2016 heeft de werkgroep hard gewerkt aan het formuleren van kernwaarden en daaruit afgeleide gedragsregels. Op 21 december 2018 zijn ze definitief vastgesteld. Wij hopen hiermee de FG’s handvatten te bieden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Werkgroep Ethiek

De werkgroep ethiek bestaat uit (oud) studenten aan de leergang FG van de Duthler Academy en staat onder leiding van voorzitter Anne-Wil Duthler. Ruim anderhalf jaar geleden is deze werkgroep in het leven geroepen om dilemma’s die de FG’s in de praktijk tegenkomen te kunnen bespreken. De FG heeft immers met de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) een meer serieuze rol gekregen, waardoor dilemma’s zich met een grotere regelmaat voordoen.

FG register

FG’s die ingeschreven staan in het register van de Duthler Academy zijn vanaf 1 januari 2019 gebonden aan deze gedragsregels. In dit register zijn zowel Register FG’s als Aspirant FG’s opgenomen die zijn opgeleid door de Duthler Academy; de eerste en tot nu toe enige Cedeo gecertificeerde FG-opleiding (https://www.cedeo.nl/Aanbieder/Details/25483).

Waar gaan deze gedragsregels over? Onze gedragsregels gaan niet alleen over professionaliteit. Ook de kernwaarden onafhankelijkheid, onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en integriteit maken onderdeel uit van de gedragsregels.

Voortzetting van de werkgroep

De werkgroep ethiek houdt hiermee niet op te bestaan. Zij gaat zich buigen over de volgende stap in de professionalisering van deze jonge beroepsgroep. Het opstellen van een klachtenregeling en formaliseren van een klachtencommissie staan op de agenda. Op dit moment betreft het een interne regeling. De ambitie is om een groot draagvlak te creëren binnen de wereld van de FG’s en allen die hiermee te maken hebben. Een toekomstbeeld waarin we ons graag laten inspireren door beroepsgroepen die ons al zijn voor gegaan, zoals de advocatuur, de accountancy, het notariaat en mediators.